Shetlanninlammaskoiran pentuja odotettavissa viikolla 47/2010

Shetlanninlammaskoiran pentuja odotettavissa viikolla 47/2010 väreissä blue merle & tricolour.

torstai 6. tammikuuta 2011

Lisää testistä

No niin, "pahin" on jo takana ja pystyn ehkä kirjoittamaan testistä vähän lisää :)

Testin teki Opaskoirakoululla pitkään työskennellyt ja testannut Pekka Korri (kennel Tending). Ensin saimme kattavan teoriaosuuden testistä ja muutenkin testauksesta yleensä.
Arvosteluasteikko oli 1-5.
Testin kulku oli seuraavanlainen, ensin pentu testaajan syliin ja siinä katsottiin miten pentu käyttäytyy vieraan ihmisen sylissä, onko rento vai paniikissa vai jotain siltä väliltä.
Tämä osio meni jokaisen pennun osalta 5 arvoisesti, ne olivat lähinnä kuin sulaa vahaa vain.
Sitten pentu vietiin huoneen toiselle puolelle ja jätettiin silmät seinään päin ja testaaja siirtyi toiseen nurkkaan huonetta. Tässä katsottiin miten pentu hakeutuu testaajan luokse.
Kaikki tulivat (lisähuomautus, jokainen pentu siis testattiin yksitellen, vaikka monikossa ehkä kirjoitankin) testaajan luokse, kukin tavallaan. Iso avara alue oli pennuille uutta ja tokihan monen piti vähän ihmetellä että mitähän täällä on.
Kontaktia testattiin sillä miten pentu sitten testaajan luona käyttäytyi. Kukaan pennuista ei pelännyt testaajaa, syliinkiipeämisiä yriteltiin ja käsiä nuoltiin.

Sen jälkeen otettiinkin lelut käyttöön ja katsottiin taistelutahtoa ja saalisviettiä. Kaikille tästä pisteet 4-5 välillä, yhdelle jopa molemmista osioista 5++ :)

Alistumista kokeiltiin kääntämällä pentu selälleen. Kauhua, paniikkia tai hysteerisyyttä ei ollut havaittavissa. Kaikkien pisteet 3-5 välillä.

Palautuminen tästä alistamisesta myös kaikilla oikein hyvä.

Ääniherkkyyden arviointiin käytettiin räminätölkkiä, kukaan ei juossut häntä koipien välissä karkuun, jokainen tuli takaisin tölkin luokse tavalla tai toisella.

Sitten oli vuorossa käyttäytyminen pöydällä. Pöytä oli pitkä keittiötaso, joka oli myös liukas. Tästä 4 pentua sai 5 pistettä, yhdelle 3 pojoa. Ei siis panikointia tässäkään.

Laumavietin testaus tehtiin niin, että pentu vietiin taas sinne nurkkaan, nyt naama testaajaa päin ja katsottiin tuleeko pentu taas luokse. Tässä oli jakaumaa 1-4 pisteen välillä. Näillä 1 pisteen tapauksilla oli muuta mielenkiintoista mitä piti tutkia. Itsenäisyyttä siis havaittavissa.

Lopulta annettiin arvosanat toimintakyvystä ja hermorakenteesta. Tässä pisteet pääasiassa 4sta myös 4½:lta joukossa ja yhdellä toimintakyky 3.
Kuulemma keskiarvoa parempi pentue kaikenkaikkiaan :)

Mieltä lämmitti se, että olen onnistunut taistelutahdon ja saalisvietin saamaan tähän pentueeseen, mitä yhtenä monesta muusta asiasta hainkin.
Kuulemma joissakin käyttömali ja sakemannipentueissakaan ei löydy näin tasaisen varmaa taistelutahtoa ja saalisviettiä. Keskustelimme jalostuksesta ja jatkovalinnoista muutenkin ja sainkin kultaisen neuvon tämänkin pentueen tulevaisuutta ajatellen.

Ensi viikolla sitten silmäpeilaukseen ja yleisterveystarkastukseen, toivottavasti en putoa sen jälkeen pilvilinnoistani kovin lujaa alas ;)

1 kommentti: